Uit je hoofd, in je lijf: hoe yoga kan helpen bij een burn-out
In de periode dat ik mezelf volledig kwijt was, mijn hoofd overuren draaide en mijn lijf me voor mijn gevoel in de steek liet, bleek yoga mijn redding. Yoga hielp me om uit mijn hoofd te komen, mijn lichaam weer te voelen en op een zachte manier te werken aan mijn herstel. Want op de yogamat vond ik rust.
Ik doe al 25 jaar yoga, maar pas in mijn burn-out ging ik het dagelijks beoefenen. Elke ochtend, direct na het opstaan, vóórdat ik op mijn telefoon keek of in de actiemodus schoot, gooide ik mijn yogamat uit voor mijn oefeningen. Het maakte een groot verschil.
In de periode van mijn burn-out voelde ik me vaak een wandelend hoofd. Tijdens de yoga kwam ik letterlijk weer in mijn lijf terecht. Het hielp me om de eindeloze gedachtenpatronen te doorbreken. Soms viel ik daarna zelfs ontspannen in slaap – een zegen, want slapen ’s nachts deed ik slecht.
Bewegen zonder dat het energie kost
Yoga was het enige wat mijn lijf aankon qua bewegen. Sporten mocht niet, fietsen was al snel te veel en wandelen ging niet door een blessure. Maar yoga lukte wel en ik merkte dat ik door de dagelijkse oefeningen me beter voelde, zowel fysiek als mentaal. Door bewust te ademen, spanning los te laten en met aandacht in mijn lijf te zijn, verdwenen langzaam ook de angsten, piekergedachten en gevoelens van somberheid. Alles wat vastzat, kwam los.
En dat is precies waarom yoga zo krachtig is. Yoga zorgt ervoor dat energie die geblokkeerd is geraakt, weer gaat stromen. Door houdingen (asana’s noem je dat in de yoga) aan te nemen, aandachtig te ademen, en daarna echt te ontspannen komt je lijf in de herstelfase. Je parasympatisch zenuwstelsel wordt geactiveerd en dat zorgt ervoor dat je batterij weer oplaadt. Zeer belangrijk als je batterij in het rood staat zoals bij mensen met een burn-out het geval is.
"Yoga zorgt ervoor dat energie die geblokkeerd is geraakt, weer gaat stromen."
Van yogaliefhebber naar yogadocent
Wat begon met een wekelijkse les ontspanning, groeide uit tot een passie. Twee jaar geleden startte ik met een yoga-opleiding. In het begin was dat nog te uitdagend voor me: de theorie en prikkels maakten me onrustig. Nu ben ik sterker, fysiek en mentaal. Ik leer enorm veel van de opleiding en voel me stabieler dan ooit en nog belangrijker: ik voel aan alles dat dit mijn ‘ding’ is.
Inmiddels geef ik ook zelf les. Dat doe ik op dinsdagavond en donderdagmorgen in mijn eigen yogaruimte. Ook zet ik yoga gericht in tijdens mijn coaching. Vaak gaat het dan om een combinatie van yoga-, meditatie-, en ademhalingsoefeningen. Ook maak ik persoonlijke opnames om thuis mee aan de slag te gaan. Op die manier integreer ik alles wat ik heb geleerd en help ik anderen om beter te ontspannen en bewust te zijn van de wisselwerking tussen lichaam en geest.
- Een korte yogasessie (30 min)
- Een korte meditatie (15 min)
- Adembeweging (17 min)

Dagelijkse routine
Nog elke ochtend doe ik mijn yogaroutine. ’s Ochtends vroeg is alles nog stil. Geen verkeer, geen afleiding, alles is in rust. Het is inmiddels mijn vaste ankerpunt geworden. Voor mij is de ochtend fijn, maar als de avond beter past bij jou, is dat natuurlijk helemaal goed. Je kiest zelf wat goed voelt. Mijn advies is: begin klein. Tien minuten yoga per dag kan al een groot verschil maken. Zeker als je hoofd vol zit en je lijf op slot lijkt te zitten. Gun jezelf die ruimte en ga het vooral ervaren. Hoe het precies werkt, is moeilijk uit te leggen, maar geloof me: het werkt.